A MADÁR MINT SZERSZÁM.

De most már nagy ideje, hogy a madárral mint élõ lénynyel alkotása szerint is közelebbrõl megismerkedjünk. Azt ugyan mindenki tudja, hogy a madár testét toll meg pehely borítja és hogy az, a mi az emlõs állatnál az elõláb, az a madárnál a szárny, mely, nagy irigységünkre, arra szolgál, hogy a madár röpûlhessen.

Igen ám, de a hányféle a madár, annyiféle a röpülés, mert más-más a szárny alkotása.


VI. a) A FECSKE- b) A FOGOLY SZÁRNYA


A fecske szárnya - VI. kép a) - meg a kerecsen sólyomé hegyes és e madarak csak úgy nyilalnak a levegõben: ezek röpülve fogják el a prédát, a melylyel táplálkoznak, máskép meg sem élhetnének.

A fogoly szárnya - VI. kép - b) ellenben el van kerekítve, kemény, nem hasítja a levegõt, csak sebesen verdesve bírja keléskor a madarat, éppen azért burrog; és ha nagy a fogolycsapat, bizony dörög is. A fogolynak nem is arra való a szárnya, hogy röpüléssel fogdossa a prédáját, hanem csupán arra, hogy helyrõl helyre költözve, egyébként gyalog szedje táplálékát.

Mit tanulunk ebbõl? Azt, hogy annak a sokféle szárnynak megfelel a sokféle röpülés és hogy a szárnyaknak ez a sokfélesége is reászorítja a madarat bizonyos feladatnak a teljesítésére. Olyan ez, mint a hadsereg, mely csak akkor tökéletes, ha gyalogsága, lovassága, tüzérsége és a többije van.

Ezek is más-másképpen mozognak; de azért egyenként és összesen szükségesek, egymást nem pótolhatják.

No, de a szárny még csak hagyján! Rá kell nézni arra a VII-dik képre, a mely a fejeket és kivált a csõröket ábrázolja. Akár csak a körorvos úr szerszámtáskáját nyitnók ki. Nézzük csak össze a tábla számait a fejekkel és a csõrökkel.


VII. A MADARAK CSÕRE.

1. Erdei szalonka. 2. Muszka buvár. 3. Meggyvágó. 4. Barázdabillegetõ. 5. Gém. 6. Pólimadár. 7. Õszapó.
8. Kecskefejõ. 9. Harkály. 10. Vadrucza. 11. Sirály. 12. Keresztorrú. 13. Surgyé. 14. Gulipán.


1. Az erdei szalonka; csõre olyan, mint az esztergályos kanalas fúrója, hozzá hegyén érezõ, mint az ember ujja. Ez az eleven fúró benyomúl az erdõ puha földjébe, hegye kitapogatja és elcsípi a gilisztát és egyebet.

2. A muszkabúvár csõre kampós is, széle szerint fûrészes is; mindez arra való, hogy a legsíkosabb halat is biztosan elfoghassa.

3. A meggyvágó csõre hatalmas kúp és arra való, hogy a legkeményebb cseresznye- vagy meggymagot is könnyû szerivel ropogtassa.

4. A kedves barázdabillegetõ csõre árforma; a természet tisztára szúnyogszedésre alkotta.

5. A nagy szürkegém csõrének káva-élei akár a kés, oly vágók; - bezzeg jaj is még a síkos czompóhalnak is, ha az élek közé kerül.

6. A póli, vagy teös-teös madár csõre lefelé görbûl, behatol az iszapba, hogy mélyrõl is szedje eleven féreg-eledelét.

7. Az õszapó-czinege csõröcskéje ezekhez képest csak egy petty; de így jó, mert csak ilyennel szedheti ki a legfinomabb ágacskák hónaljában megbúvó apró bogárságot.

8. A kecskefejõ csõre picziny, de annál öblösebb a szája; ha kitátja, mint valami kamzsaháló, úgy tátong és igaz, hogy evvel foghatja csupán az éjjel járó-röpülõ bogárságot.

9. A harkály csõre meg olyan, mint az ács csapoló fejszéje, mert csak vágással juthat el a korhadó fában rejlõ kukaczhoz, a fa nyüvéhez.

10. A rucza csõre ismét lapos, szélein reszelõs, egészen arra van alkotva, hogy eledelét a vizek zavarosából kiszûrögesse.

11. A dankasirály orra kitünõen arra van alkotva, hogy a vizek színérõl szedegesse a felvetõdõ vizibogárságot; de a hol tömegesen fészkel, eljár nagy buzgalommal az eke nyomán is; ekkor nagy áldás.

12. A keresztcsõrû madár csõre igazi szerszám, mert a fenyõtoboz pikkelyei közül csak ilyen csõrrel lehet a lapos magot kimorzsolni.

13. A surgyé-sármány csõre is igazi szerszám és arra való, hogy a kemény magvakat mint valami sutú felhasogassa.

14. A gulipán csõre éppen fordítottja a póli - 6 - csõre-formájának; a póli «hozzád», a gulipán «tõled» szántogatja ki a prédáját.

Ebbõl is láthatjuk, hogy a madár szervezete már csõre formája szerint is a különbözõ táplálékhoz, természetéhez és tartózkodásához van szabva, éppen mint szárnya szerint is.

A most mondott törvény a lábak alkotásában is nagyon szembeszökõ módon nyilatkozik meg. Lássuk csak a VIII. képen.


VIII. A MADARAK LÁBA.

1. Pacsirta. 2. Fáczán. 3. Sas, 4. Karvaly. 5. Bagoly. 6. Lábatlan fecske. 7. Szárcsa.
8. Búbosvöcsök. 9. Túzok. 10. Kárakatna. 11. Vadrucza. 12. Gulipán.


1. A mezei pacsirta lába sarkantyús, csak tipegésre alkalmatos.

2. A fáczán lába szakasztott olyan, mint a tyúké; gyõzi a járást, a futást is.

3. A sas lába hatalmas, hegyes karmaival tiszta ragadozó szerszám.

4. A karvalyé szemölcseivel fojtogató is.

5. A bagoly lába ugyancsak ragadozó.

6. A lábatlan fecske lába már csak falon való megkapaszkodásra alkalmatos.

7. A szárcsa lábának ujjai karéjosak, úszásra még nem tökéletesek, de a víz lábolására, bukásra jók.

8. A búbosvöcsök lába oldalt lefelé vágó, azért bukásra kiválóan alkalmatos.

9. A túzok lába erõs, csak három ujjú és talpas; futásra igen kitünõ.

10. A kárakatna lábának mind a négy ujját úszóhártya köti össze; kitünõ bukó és víz alatt úszó. Felkap a fára is.

11. A vadrucza lábának csak három ujját köti össze az úszóhártya, ezért a vizek szinén való úszáshoz kitünõ evedzõláb.

12. A gulipán hosszú lábán az ujjakat csak tökéletlen úszóhártya köti össze; ez a láb gázolásra igen jó; de szükségben evedzõnek is szolgál.

A szárny, a csõr és a láb sokfélesége és czélszerûsége arra oktat, hogy egy határnak a vadmadara is bizony csak községet alkot; mert hiszen az emberalkotta község sem volna tökéletes, ha csak egyféle hivatású ember lakná; kell bizony abba is sokféle mesterember, sokféle szerszámmal, hogy a sokféle szükséges munkát elvégezze, akárcsak a sokféle madár a határ szabad természetében.

Previous PageNext Page